
Światowy Dzień Żywności
W dniu 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności. W tym roku pod hasłem "Stop marnowaniu żywności - z korzyścią dla środowiska i społeczeństwa". Uczestnicząc w programie Winiary - Gotuj się na zmiany, nasza stołówka otrzymała certyfikat w uznaniu za podjęcie wysiłku stworzenia dzieciom jeszcze lepszych warunków żywieniowych i przekazywania wiedzy na temat przygotowywania posiłków w duchu niemarnowania żywności.
Zero waste, to znaczy zero marnowania. To właściwy styl życia, który sprowadza się do maksymalnego ograniczania odpadów.
Polska zajmuje niechlubne 5 miejsce w UE pod względem ilości wyrzucanego jedzenia. Statystyczny Polak wyrzuca rocznie 235 kg żywności.
W związku z tym tematem, w klasach I-III, został ogłoszony konkurs plastyczny pt. "Jak nie marnować jedzenia". Każda klasa miała wykonać plakat o tej tematyce techniką dowolną. W dniu 24 października 2024 r. odbyło się rozstrzygnięcie konkursu. Jury miało niełatwy orzech do zgryzienia i w związku z tym ogłoszono remis. Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy wyróżniające, a uczniowie w nagrodę wybrali sobie jeden dzień "bez pytania". Na koniec dzieci wysłuchały piosenek. Pierwsza mówiąca o tym, czym jest zero waste z dużą dawką eko wiadomości, a druga kształtująca dziecięcą świadomość w zakresie dobrych nawyków żywieniowych.
W klasach IV-VIII wszyscy otrzymali pamiątkowe dyplomy za udział w konkursie. Wyróżnienie otrzymała klasa VII i to ona w nagrodę wybrała "dzień bez pytania" dla siebie i pozostałych klas.