Tutaj powinien być opis

Światowy Dzień Owoców i Warzyw oraz Światowy Dzień Żywności

15 października obchodziliśmy Światowy Dzień Owoców i Warzyw, natomiast 16 października przypada Światowy Dzień Żywności - w tym roku pod hasłem "Nie marnuj żywności - żywność to wartość". Z tej okazji, w naszej szkole, nie zabrakło zdrowych, kolorowych warzyw i owoców oraz rozmów o roli jedzenia w naszym życiu. 

Celem tych dwóch dni jest prowadzenie zdrowego stylu życia, zwrócenie uwagi na znaczenie zrównoważonego odżywiania. Uświadamianie jak ważne są owoce i warzywa w codziennej diecie, szczególnie dzieci i młodzieży. To rówież doskonała okazja, aby porozmawiać o problemie marnowania żywności. Omówiliśmy proste zasady, które pomogą ograniczyć wyrzucanie jedzenia tj. planowanie zakupów, przetwarzanie nadmiaru żywności, dobre przechowywanie, m.in. czytanie etykiet oraz podzielenie się nadmiarem żywności z innymi. Super wskazówką okazała się ulotka, jak dobrze przechowywać żywność w lodówce oraz jak rozumieć dwa terminy ważności: "Należy spożyć do" i "Najlepiej spożyć przed".

Dziękujemy wszystkim za zaangażowanie. Wierzymy, że te dni nie tylko wzbogaciły naszą wiedzę, ale również zainspirowały do zdrowych wyborów na co dzień.